Waarom is toeganklijkheid zo belangrijk?
We hechten grote waarde aan inclusiviteit, omdat we geloven dat iedereen moet kunnen deelnemen, inclusief de 2 miljoen mensen in Nederland met een beperking. Ongeacht of je slechtziend, blind, doof, of fysiek of verstandelijk beperkt bent, iedereen moet mee kunnen doen.
Sinds september 2020 moeten alle websites van de overheid en semi-overheid voldoen aan de WCAG 2.1 richtlijnen. Voor andere bedrijven en organisaties heeft het ook grote voordelen om te voldoen aan deze richtlijnen. Zo is jouw website breder bruikbaar, verbeter je daarmee de SEO door een hogere gebruiksvriendelijkheid en verbeter je de gebruikerservaring voor alle bezoekers.
Waarom is toegankelijkheid belangrijk voor jouw congres
Een toegankelijkheidscheck maakt jouw evenement inclusief. Toegankelijk kan je onderverdelen in toegankelijkheid van de congreslocatie en digitale toegankelijkheid. Hieronder lees je meer over beide aspecten.
Toegankelijkheid congreslocatie
Veel locaties zijn rolstoeltoegankelijk, maar toegankelijkheid gaat verder dan alleen de toegankelijkheid voor rolstoelen. Denk ook eens aan verlichting, spraak naar tekst faciliteiten, markeringen en bewegwijzering. Bovendien groeit de behoefte aan rustruimtes, prikkelarme omgevingen en kolfruimtes.
Zorgt Congres4u voor de locatie, dan checken we tijdens het locatiebezoek ook de toegankelijkheid. Boek je zelf een locatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een toegankelijkheidscheck.
Toegankelijkheid congreswebsite en aanmeldingsformulier
De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1) biedt richtlijnen op het gebied van waarneembaarheid, bedienbaarheid, begrijpelijkheid en robuustheid.
Is jouw congreswebsite toegankelijk voor mensen met een beperking? Hoewel er online handige tools beschikbaar zijn die een eerste controle op toegankelijkheid (WCAG) uitvoeren, kunnen deze niet alles testen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van alt-teksten. Mensen die afhankelijk zijn van voorleessoftware hebben een betekenisvolle beschrijving van afbeeldingen nodig, maar online tools controleren alleen of alt-teksten bestaan, niet of ze zinvol zijn. Een ander voorbeeld is een aanmeldingsformulier die je niet kunt versturen.
Als Congres4u je congreswebsite ontwikkelt, controleren we deze automatisch op de WCAG 2.1 richtlijnen (waarneembaarheid, bedienbaarheid en begrijpelijkheid).
Bouw je zelf een (congres)website en wil je deze laten controleren, neem dan contact met ons op voor een digitale toegankelijkheidscheck. We leveren een rapport waarmee je samen met de technische beheerder verbeteringen door kunt voeren. Overigens kan deze digitale toegankelijkheidscheck ook uitgevoerd worden op je bedrijfswebsite.
Toegankelijkheid bedrijfswebsite
Digitale toegankelijkheid is uiteraard breder inzetbaar dan alleen een congreswebsite en het aanmeldingsformulier. Een toegankelijkheidscheck kan uitgevoerd worden op alle type websites, pdf-documenten en Worddocumenten. Sinds het voorjaar 2023 ben ik gecertificeerd voor het Digitial Accessiblity assistent.
Na het uitvoeren van de check ontvang je een uitgebreid rapport met aanbevelingen. Deze aanbevelingen kan je samen met de technische beheerder uitvoeren. Hierdoor verbetert de gebruikservaring en de SEO.